"Ik ben gespecialiseerd in veelzijdigheid"

Columns

13/12/2012

Wanneer ben je succesvol in je werk?

 

Inleiding.


 

Natuurlijk is het geweldig als je promotie maakt, een bonus of een salarisverhoging krijgt. Dit geeft je een gevoel van waardering en streelt je ego. Vrijwel iedereen is gevoelig voor dit soort zaken. Dit zou je succes kunnen noemen.  Helaas is het effect ervan van korte duur. Na een tijdje wil je weer een stap maken, of een salarisverhoging.  En als dat dan niet lukt, of je collega gaat sneller, dan leidt dit vaak tot frustratie. Wanneer dit zo is,  komen  je persoonlijke drijfveren waarschijnlijk niet voldoende terug in je werk.


 

Waar wordt je nu echt gelukkig van?

 

In de waan van de dag is het erg lastig om echt te voelen waar je in je hart echt waarde aan hecht. Als je tot rust komt, kun je dit veel beter vaststellen. Voor mij zijn vrijheid, persoonlijke ontwikkeling en verbinding met andere mensen erg belangrijk. Voor een groot deel kan ik deze drijfveren verwezenlijken in de manier waarop ik mijn werk op dit moment indeel.  Google eens op persoonlijke drijfveren en je kunt eenvoudig snel een testje doen om te kijken waar jouw drijfveren liggen.


 

Beren en de weg zien.


 

Vaak weet je het eigenlijk al diep van binnen als je op je werk niet op je plek zit.  De beren op de weg  en je interne criticus kunnen veranderingen in de weg staan:

 

  • “ Ik ga niet zomaar alles weggooien wat ik heb opgebouwd” .
  • “ De hypotheek moet betaald, ik kies voor zekerheid”
  • “ Wat zullen mijn ouders en vrienden wel niet denken?”
  • “ Wat als het niet lukt?”

 


Om te veranderen is het goed om de beren en de weg te zien. Bedenk dat je nooit zekerheid hebt. Zeker in deze tijd kun je  in een vaste baan ook  worden ontslagen. Hoe langer je op 1 plek hebt gezeten, hoe minder flexibel dit je maakt.  Andere mensen denken en oordelen altijd. Heb het lef om te veranderen en voor jezelf te kiezen op een manier die bij je past.

 


Je kunt bijvoorbeeld parttime gaan werken en daarnaast ruimte nemen voor een studie, coaching of het starten van een bedrijf. Ook als je een nieuwe baan zoekt is dit ideaal, al je sollicitaties plan je op de roostervrije dag.

 


Als het niet lukt, kun je altijd weer veranderen. Door te veranderen ga je uit je comfort zone en ontwikkel je jezelf. Ook als het niet meteen een ‘succes’  wordt.  Hoewel..als je dichtbij jezelf staat, er plezier in hebt en volgens je drijfveren werkt is ben je juist succesvol!

 


Veel plezier!

Ga terug naar de vorige pagina

Coach traject (Anna Dankers,...

It`s a great experience to have someone looking out for your best interests and guiding you in the right direction. I had several meetings with Joost and he helped me to identify and improve my skills.This was enormously useful in my future career and professional development. I felt he fully understands my needs. His coaching style is very calming and supportive. Joost is...