"Je kunt pas een ander coachen als je jezelf kunt coachen"

Nieuws

21/46/2020

Control is goed, vertrouwen is beter!

Mijn eerste kennismaking met RSG was in 2017 met Muriel Keuning. Ik had net een persoonlijk leerjaar achter de rug, waar ik erg enthousiast over was. Als je dan binnenstapt en 14 maanden geen interim opdracht hebt gedaan, ben je benieuwd naar de houding van je gesprekspartner. Nu wist ik wel dat het met mijn “control” ervaring wel goed zat, maar toch was ik vanuit mijn angst kant wat huiverig. Gelukkig kreeg ik alle ruimte en als een spraakwaterval deed ik mijn verhaal. Mijn coachopleiding bij het Cruyff institute, voor het eerst voetballertjes van onder 7 trainen. Ik was dolenthousiast en Muriel met mij. Wat fijn om te mogen zijn wie je bent. Want op dat moment hoorde dat verhaal bij mij.

Mijn talent is “verder brengen” en ik had mezelf en voetballertjes dat jaar verder gebracht. Je kunt niet worden wie je niet bent, zou een uitspraak van Johan Cruyff geweest kunnen zijn. Het talent dat je hebt, neem je mee in je manier van doen. Zo ook als interimmanager dus. En misschien was dat wel wat Muriel zag bij mij. Na 55 minuten vroeg ze, ‘zeg Joost ben je eigenlijk op zoek naar een interim opdracht?’ Eh ja, zei ik net uit mijn flow gesprek ontwaakt. Maar ik pas niet graag op de winkel hoor, ik wil wel graag een bedrijf verder helpen. Een week later al ging op gesprek bij Deli Home voor het opzetten van een controllersrol en kreeg ik alle vertrouwen om de opdracht binnen te halen. En ja hoor, na een 2e gesprek met de CFO mocht ik beginnen en heb ik daar uiteindelijk 17 maanden een prachtige klus mogen doen. Wat ik daar precies deed? Planning en control, rapportages, KPI’s en analyses. De belangrijkste costdrivers linkte ik met activiteiten in magazijnen en transport. Muriel toonde zich erg betrokken bij mijn klus en gaf me constant het vertrouwen dat ik het kon.

Afgelopen jaar, na afronding van de klus bij Deli Home, voorjaar 2019, had ik weer enthousiaste plannen. Nu om een voetbalbedrijf in training en coaching te beginnen. Ik sprak af met Eelco Bosscher van RSG en begon voorzichtig te vertellen. Dat was er echter snel vanaf. Eelco is zelf ook enthousiast trainer en voetbalouder en we spraken een uur gepassioneerd over het vak van voetbalcoach en trainer. Dat ik op dat moment niet concreet naar een interim klus op zoek was, maakte helemaal niet uit. We spraken vanuit onze passie van mens tot mens en wat mooi is dan dat iemand waarmee je een zakelijke link hebt, zich dan ook zo betrokken bij jou andere activiteiten toont en zelfs aan een contact in het voetbal helpt!

Toeval bestaat niet, en na de livegang op 1 april 2020 van mijn website word ik gebeld door Robert Zoontjens van RSG. En weer is er enthousiasme over en weer. Robert vertelt over zijn drijfveer om anderen te helpen met Uwassistent. Waarmee we elkaar treffen in onze passie “anderen verder helpen” en een voorgenomen 15 minuten al snel een uur wordt. Robert vertelt ook over de online sessie van RSG op 2 april waarmee Brabantse horeca met tips werd ondersteund en een hart onder de riem werd gestoken.

Ik kan inmiddels uit ervaring zeggen, typisch RSG. De basis is deskundigheid (control). Door de daadkracht en betrokkenheid ook bij mij als mens, komt er vertrouwen. Vertrouwen dat de basis is om ook deze crisis met zijn allen door te komen. Juist nu niet naar de beperking te kijken maar aandacht geven aan de mogelijkheden en talenten van mensen.

En die interim opdracht? Die komt er wel weer, ik weet dat ik daarop kan vertrouwen!

Joost van Beek
Interim-Manager bij 4 JA! Interim, coaching en advies

https://rsg.nl/interim-bij-rsg-control-is-goed-vertrouwen-is-beter/

Ga terug naar de vorige pagina

Coach traject (Wil Kroos, finance...

Ik heb het afgelopen jaar een aantal coachingssessies met Joost van Beek gedaan.Joost is een empathisch luisterend coach die de moeilijke en confronterende vragen niet uit de weg gaat.Door zijn rustige uitstraling heb ik openhartig over de zaken die mij persoonlijk dwarszitten en/ of bezighouden openhartig kunnen spreken. Door deze zaken met Joost uit te diepen, heb ik nieuwe inzichten...