"Ik ben gespecialiseerd in veelzijdigheid"

Columns

09/05/2013

Blog Singelloop: "Roos heeft haar marathon al volbracht".

Singelloop 2013: van wie is het wereldrecord op de marathon?


Zondag 22 september, voor de laatste keer 10 kilometer?


Mijn vriendin Roos is nog steeds niet bevallen. Inmiddels is ze bijna 41 weken zwanger. Vorige keer vertelde ik dat ’ik hardloper’ van Stans van der Poel mijn Bijbel voor 2 maanden is, maar het meenemen van mijn telefoon is in deze dagen echt heilig. Roos vraagt bij wijze van spreken of ik mijn telefoon meeneem als ik de container buiten ga zetten. Het is natuurlijk een prettig idee bereikbaar te zijn mochten de weeën gaan beginnen. Maar we geloven er niet meer zo in, dat dit spontaan gaat gebeuren. De baby is nu al lekker eigenwijs en zit blijkbaar heerlijk in mama’s buik.


Gisteren is het zaalvoetbalseizoen begonnen, ik wil er voor waken om mezelf te overbelasten. Ik kies voor een rustige training (tempo rond 10 kilometer per uur) en stop onderweg 2 keer. Bepakking is alleen mijn i-phone dit keer. Uiteindelijk loop ik in totaal 10 kilometer, in iets minder dan 58 minuten. Het plan is dat dit de laatste keer is dat ik een grotere afstand loop. Komende week wil ik nog enkele keren rond de 5 kilometer lopen en de laatste week voor de singelloop alleen nog 2 keer 12 minuten om de spanning op de spieren te houden en in het ritme te blijven.


Gisteren heb ik trouwens bij run2day een grote bus met poeder gekocht. Hiermee kun je isotone sportdrank maken. Deze helpt volgens de inspanningsfysioloog en de tekst op de bus om de verbruikte brandstoffen na het hardlopen snel aan te vullen. Ik neem 500 ml. Het effect is lastig te meten, maar het wordt ook door topsporters gebruikt dus het zal wel goed zijn. Ik moet zeggen dat de smaak me niet meevalt, isotoon klinkt als monotoon, en het smaakt ook een beetje zo, niksig.


Maandag 23 september, Flore Sophie is geboren!


Om 14:00 wordt ik gebeld op mijn werk, Roos geeft aan dat ze vandaag of morgen zal gaan bevallen. Ik rond af, pak mijn spullen en opgewonden rijd ik naar huis. S’avonds zet het door en we komen om 20:30 in het kraamhotel aan. Om 22:14 is onze prachtige dochter Flore Sophie geboren! Een snelle, maar heftige bevalling en vergelijkbaar met topsport. Voor mij heeft Roos haar marathon volbracht in 1 uur en drie kwartier, inderdaad onder het nieuwe wereldrecord bij de mannen van afgelopen zondag.


Zaterdag 28 september, de 1e training na de geboorte van Flore.


De afgelopen dagen zijn voorbij gevlogen. In de Efteling durf ik niet in de achtbaan, maar de afgelopen dagen heb ik er toch ingezeten. Familie bezoekjes, kraammand en cadeaus, flesvoedingen, gebroken nachten, Flore aangeven bij de gemeente en tussendoor ook nog 2 dagen gewerkt.


Vanaf nu ben ik 2 weken vrij en hoop ik me in relatieve rust te kunnen voorbereiden op de singelloop over ruim 1 week. Het trainen is erbij ingeschoten afgelopen dagen. Ik had me voorgenomen in de afgelopen week op 2 verschillende dagen 5 kilometer te lopen. Om dit te compenseren loop ik nu in 1 dag 10 kilometer. Het is heerlijk weer en ik loop een prima (netto) tijd van iets onder de 53 minuten. Ik heb de afstand wel in twee gelijke delen gehakt en ben na 5 kilometer even gestopt. Tijdens de tweede 5 kilometer lever ik qua tijd maar weinig in ten opzichte van het eerste deel. De conditie zit dus, ondanks het slaapgebrek, goed.  Flore geeft mij vleugels!


Komende week zal ik in de actieve voorbereiding dus de spanning er op houden (2 korte snelle loopjes van 12-15 minuten). Daarnaast staan gezonde voeding, veel water drinken en uitgerust aan de start verschijnen op het programma. Het laatste wordt mijn uitdaging!


Zondag 29 september, wereldrecord op de marathon is verbeterd!


Ik heb een groepje trouwe lezers van deze blog. Waaronder ervaren loper en voetbalvriend Berry Blankers uit Raamsdonksveer. Berry beschouw ik in positieve zin als mijn externe criticus. Hij stuurt mij motiverende teksten, waaronder zijn overtuiging dat een echter loper altijd gaat trainen. Weer of geen weer, zin of geen zin. Berry zal op 6 oktober trouwens worden ingezet in het zogeheten pacing team, dit zijn ervaren lopers die je tijdens de singelloop kunt volgen als je op een tijd tussen 1:30 en 2:00 uur uit wil komen.

 Kunnen deelnemers aan de singelloop eigenlijk iets van het wereldrecord leren? Indirect wel; afgelopen zondag stond er een leuk en voor elke hardloper motiverend stukje op Berry’s Facebook pagina. Ik wil jullie dit niet onthouden.


De letterlijke tekst van de facebook pagina van Berry Blankers:

“Wereldrecord is vandaag verbeterd tot 2:03:23 in de Berlijn Marathon”.

 Zelf was ik bezig met een training van 33 km ter voorbereiding voor mijn marathon in Etten Leur en sluit ik deze trainingsweek met +/- 90 km. Ik snap de opwinding over zo`n geweldige tijd maar ik klamp me vast aan de wijze woorden van Ad van Seeters: zelf sporten is leuker als er naar kijken. En `t volgende citaat van een niet onverdienstelijk loper en cabaretier sluit hier volledig aan:

 Hardlopen.

Hardlopen

Het aardige van hardlopen is, denk ik, dat `t allemaal niet van belang is, er zijn er die harder gaan, er zijn er die minder hard gaan, er zijn er die zo`n beetje jouw tempo lopen, maar iedereen vindt zijn eigen lol in het lopen. Het lopen om te lopen. Met elkaar, tegen elkaar soms, tegen de klok, of zomaar van God los en voor de vuist weg. Helemaal alleen of achter de brede rug van je loopmaatje die een betere dag heeft. Het gaat om `t lopen, de rest is ballast.

-
Dolf Jansen -
Altijd VerderHet aardige van hardlopen is, denk ik, dat `t allemaal niet van belang is, er zijn er die harder gaan, er zijn er die minder hard gaan, er zijn er die zo`n beetje jouw tempo lopen, maar iedereen vindt zijn eigen lol in het lopen. Het lopen om te lopen. Met elkaar, tegen elkaar soms, tegen de klok, of zomaar van God los en voor de vuist weg. Helemaal alleen of achter de brede rug van je loopmaatje die een betere dag heeft. Het gaat om `t lopen, de rest is ballast.

- Dolf Jansen -

 Altijd Verder.

Ga terug naar de vorige pagina

Interim : Jillis Versluis,...

Hoe omschrijf je iemand op wie je hebt kunnen bouwen en vertrouwen? Hoe omschrijf je iemand die je altijd triggert om het beste in jezelf naar boven te halen? Hoe omschrijf je iemand die niet alleen een zakelijke kant maar ook een hele leuke informele kant heeft? Ik denk dan terug aan de fijne samenwerking met Joost! Op vele fronten heeft hij mij en ons kunnen helpen waardoor wij een...