"Ik ben gespecialiseerd in veelzijdigheid"

Columns

21/03/2013

Blog Singelloop: "de hongerklop ga ik niet krijgen".

Singelloop 2013.

Woensdag 7 augustus.

De day after de 1e training!  Gelukkig is het vandaag –qua werk –mijn roostervrije dag. Gisteren heb ik dus 80 minuten gelopen. Ik voel me sloom, moe en lamlendig.. Volgens het boek, “ik hardloper” krijg je na 1,5 dag een energie boost als je lekker en niet te hard getraind heb. Zal die boost morgenochtend komen? Mijn tempo lag niet al te hoog, ik schat in dat ik een km of 12, 13 heb gelopen. Zakelijk ben ik interim controller, en ik voel nu privé de onstuitbare drang opkomen om de gelopen afstand te controleren. Zo gezegd, zo gedaan. Autoritje Breda-Bavel-Dorst-Breda. Het klopt, het is ongeveer 12,5 km.

Vrijdag 16 augustus.

De 5e training. De energie boost is vorige week donderdag niet meer gekomen; ik heb het daarna over een andere boeg gegooid. Ik ben “stoer” begonnen, maar dat ga ik mentaal en fysiek niet volhouden. De strategie is nu om minimaal 3 keer per week te lopen, en het aantal kilometers per training te variëren. Het treft, dit is volledig op 1 lijn met het handboek. Volgens de schrijfster hoef je zelfs niet meer dan 10 km per keer te trainen, om een halve marathon te kunnen lopen. De eerlijkheid gebiedt wel, dat haar schema 19 weken ( 4 maal per week) duurt en mijn schema 8 weken (3 maal per week). Basisconditie, eigenwijsheid en doorzettingsvermogen moeten dit dan maar gaan compenseren. Vandaag heb ik trouwens zo’n 6 km gelopen in 30 minuten.

Zaterdag 24 augustus.

“Rusten is ook training” zei mijn jeugdtrainer Anton Mureau bij Veerse Boys altijd. Dit maak ik mijn interne criticus ook wijs vandaag. Ik plof op de bank met mijn Bijbel voor 8 weken, “ik hardloper” van Stans van der Vloet. Zoals aangegeven in de vorige blog, staan er goede tips in en zijn een goede ademhaling, eten en drinken belangrijke elementen voor het slagen van de missie. Ik pas alleen die tips toe, die voor mij werken. De beste tot nu toe is een hele simpele: adem in door je neus, adem uit door je neus en pauzeer daarna een tijdje. Dit werkt alleen voor en na een training voor mij, niet tijdens. En de van harte aanbevolen Quinoa salade (“een heerlijke variant op rijst of pasta” met, je raadt het al, Quinoa –“een Zuid Amerikaanse plant, rijk aan eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen”- radijsjes, peterselie en andere lekkernijen ) heeft mij ook nog niet kunnen verleiden. Wat ik zelf wel als noodzakelijke kost beschouw voor de komende weken, zijn de zogeheten “gels”. Geen gel om een coupe a la Graziano Pellè  aan te meten en straks over de singels te paraderen. Nee, dit zijn vloeibare energie gels met keiharde koolhydraten erin. Wellicht kun je je herinneren dat Chris Froome een klap van de honger kreeg in de tour de France? Hij had geen gels meer op voorraad.  Ik neem me voor de gels volgende week in te slaan, benieuwd of ze mij verder gaan helpen in de trainingsopbouw.

Ga terug naar de vorige pagina

Consultant bij Office Topper

Tijdens deze bijzondere periode met start vlak voor Corona pandemie hebben Officetopper en ik in het bijzonder, gebruik mogen maken van de expertise van Joost. In deze hectische tijden was het erg fijn om Joost als klankbord te kunnen raadplegen en te sparren over de vraagstukken die in deze uitdagende tijd op ons pad kwamen. Erik Broeders Directeur Office Topper    ...