"Ik ben gespecialiseerd in veelzijdigheid"

Columns

18/51/2012

Gebruik jij al je zintuigen?

We leven in het tijdperk van grenzeloze informatie voorziening en automatisering. En in een westerse wereld waar we zaken veelal willen afwegen en beredeneren. Alle plussen en minnen tegen elkaar afwegend is er besloten dat..


Als ondernemer/coach/partner/vader/voetballer heb ik verschillende rollen en maak ik zelf vaak gebruik van mijn gevoel. Soms zit ik ernaast, maar veel vaker komt dat gevoel wel uit. Maar dat is toch eng! Is het toch niet beter te beredeneren? Maar ja, dan zit ik er toch ook wel eens naast. Precies ja!


Je hebt dus gevoel waar je op af kunt gaan. “Buikgevoel”. “het voelt niet goed”. Of gewoon het gevoel van je huid? “Kippenvel”. Maar gevoel dat is maar 1 zintuig.


Hoe dicht sta jij bij jezelf en hoe vaak maak jij nog gebruik van al je zintuigen?


5 voorbeelden bij 5 zintuigen.


Horen.

Zaterdagochtend liep ik de straat op om over te steken naar mijn auto. Ik kon al Horen dat er niemand aankwam. Voor de bevestiging Keek ik toch nog even goed of ik het ontbreken van geluid goed had Gehoord. Als je goed luistert kun ook veel uit de stem van een collega of vriend halen. Ze zeggen wel dat het goed gaat maar klinkt de stem ook helder en opgewekt? Vraag eens een keer door als dit niet zo is, en toon oprechte interesse.


Voelen.

Jaren geleden voerden we een selectie procedure voor een senior interimmer bij Yacht. 2 van mijn collega’s vonden de kandidaat X prima geschikt. Ik kon ook geen inhoudelijke argumenten aanvoeren hem niet aan te nemen, echter mijn Gevoel was niet goed. Ik kon dit dus niet verder onderbouwen en dus werd X geschikt geacht. Uiteindelijk is een andere senior interimmer Y aangenomen omdat we maar 1 kandidaat konden aannemen en deze net iets beter in het profiel paste. Dit hebben we heel netjes uitgelegd aan X, waarop deze helemaal door het lint ging. Had ik het dus toch goed voorvoeld..toch gevoel voortaan maar laten meewegen in de selectie dus!


Zien.

 Het is in het verleden gebeurd: mensen die blind vertrouwen op hun navigatie en een sloot of rivier inrijden. Hadden ze maar goed en juist Gekeken. Er wordt gedacht dat de navigatie alwetend is en gekeken naar het scherm en/of geluisterd naar de mooie stem maar dus niet meer met een heldere Blik naar de weg die verlegd is..kijk ook eens goed hoe de ogen staan van een vriend die zegt dat het uitstekend gaat,  of naar de lichaamstaal van je collega die ja zegt tegen een zoveelste klus, maar nee zegt  met zijn hele lijf.


Ruiken
.

Er staan 2 pakken melk in de koelkast. A is volgens de tekst nog houdbaar en B niet meer. Maar A Ruikt zuur en B Ruikt goed. Als ik moest kiezen zou ik het wel weten. Als ik mocht kiezen zou ik ze wellicht allebei weggooien. Rationeel gezien wil ik het risico helemaal niet nemen. Goed voor de melk omzet zullen we maar zeggen. 


Proeven.

Wat doe ik als ik, extreem gesteld, groene appelstroop en rode pindakaas Zie? Ik denk dan: dat kan niet lekker zijn, getsie. Maar misschien toch gewoon Proeven in plaats van je door je Oog en ratio mogelijk te laten misleiden en wellicht iets lekker mis te lopen?

Ga terug naar de vorige pagina

Interim: Dorien van Dongen,...

"Over the past 3 years, Joost has supported my team by filling in on several positions and projects. Within this period he showed that he can easily find his way within a complex, multinational, matrix organization. He is always supportive to other colleagues and customers, is open in his communication, commits only to what he can deliver, takes ownership and delivers on what he...