"Je kunt pas een ander coachen als je jezelf kunt coachen"

Columns

08/09/2012

Accountancy: Switch van privaat naar publiek.

  

Inleiding. 

 

In Nieuwsuur gisteren en het FD van vandaag was het gebrek aan vertrouwen in  de Accountancy sector, in het bijzonder in de Big Four , breaking news. 

 

  • Deloitte hangt een claim boven het hoofd uit de tijd van de Ahold affaire.
  • De 2e kamer pleit voor maatregelen als het periodiek wisselen van accountant en de scheiding tussen de boekencontrole en andere meer commerciële adviesdiensten.
  • Een eurocommissaris  gaat nog verder en wil  o.a. dat de grote 4 bij accountantscontroles verplicht met een  2e  kantoor samenwerken.

 

Geen onafhankelijkheid.
 

De grote denkfout / blinde vlek is dat de accountant uit de private sector in de  huidige structuur nooit 100% onafhankelijk kan zijn.

 

De ‘klant’  betaalt immers de facturen van de boekencontrole. Als er te moeilijk gedaan wordt over het schrappen van een opmerking in de Management Letter, kan de betaling van deze factuur wel eens vertraagd/of verlaagd worden. Of kan de klant besluiten/dreigen naar een ander accountantskantoor over te stappen waar grijs misschien wel zwart of wit kan worden.

 

Ervoor zorgen dat er (periodiek ) een vast accountants kantoor wordt toegewezen werkt m.i. niet.  De marktwerking die typerend is voor de Private sector is dan ver te zoeken.  Wie zal betalen voor de inwerkperiode van de nieuwe accountant, hoe bepaal je welke kantoren mee mogen doen in het roulatie systeem (of mogen bedrijven toch zelf kiezen?) etcetera.

 

Overheidscontrole.

 

Het beste alternatief  is dat de Nederlandse overheid het heft in eigen handen neemt. Accountantscontrole wordt dan een 100% overheidsdienst. Vergelijkbaar met de controles door de belastingdienst. Dit wordt betaalt middels een hogere vpb:

 

  •  Hogere winsten: geen kosten van controle in de winst -en verliesrekening.
  •  Mogelijke verhoging van het VPB %.
  •  Mogelijke  heffing van een gestaffelde toeslag o.b.v. bedrijfsgrootte en/of complexiteit.  

 

Accountantskantoren zullen zich dan volledig moeten en kunnen richten op interim, consultancy en -adviesdiensten.

Wellicht kunnen de adviezen die door de overheidsaccountant worden gedaan o.b.v. de boekencontrole door de private accountant worden geimplementeerd. De controle van de werking hiervan kan dan weer door de overheidsaccountant worden gedaan.. 



Reageren: info@4ja.nl

Ga terug naar de vorige pagina

Coachgesprek (Eric Schmidt,...

Joost is voor mij het beste te typeren als een persoon met een oprecht interesse in anderen. In een periode waarin ik vol twijfel zat heeft Joost in een enkel gesprek bij mij de juiste snaar weten te raken. Mede door de vragen die Joost stelt ben ik aan het denken gezet en heb ik een aantal knopen durven doorhakken. Als ik kijk hoe ik mij nu voel ten opzichte van de periode vol twijfel,...