"Je kunt pas een ander coachen als je jezelf kunt coachen"

Columns

04/06/2010

Wat kan het bedrijfleven leren van talentontwikkeling in topsport (deel 3)

Wat kan het bedrijfsleven leren van talentontwikkeling in topsport (deel 3)?


Vorige keer ben ik ingegaan op de mentorschap en succesfactoren in topsport en de link met het bedrijfsleven. Samengevat kon hieruit worden geconcludeerd:

 

  • De kruisbestuiving SPORTTOP  is mogelijk ook een goede optie voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld een ervaren logistieke manager coacht een junior financieel specialist. 
  • Het bedrijfsleven kan  leren van de doelgerichtheid van een sporter. Een ervaren ex-topsporter zou een goede mentor kunnen zijn van een ambitieus talent in het bedrijfsleven.


De kracht van visualisatie.


Het valt op dat topsport veel gebruik maakt van beelden en visualisatie om van te leren. Enkele voorbeelden:

  • Rolstoeltennister Esther Vergeer heeft in coachingsessies geleerd om haar concentratie vast te houden en te focussen als het moment daar zou komen dat ze op eigen service een matchpoint tegen zou krijgen. En dit gebeurde later in een belangrijke finale, hierdoor raakte ze niet in de stress maar focuste zich gewoon op de service.
  • Onlangs instrueerde Guus Hiddink in een documentaire een voetballer  aan de hand van video analyses.
  • De speech van Al Pacino uit de film Any given Sunday.  Deze werd door coach Steve Mc Laren getoond vlak voor NAC –Twente. Ronnie Stam beweerde dat er daarna een gevoel van onoverwinnelijkheid in het team kwam (zie you tube voor de liefhebbers).


Ik zie mezelf nog niet zo snel een vergadering, sollicitatiegesprek of bespreking  op video terug kijken, om te kijken of deze wel effectief is verlopen, maar zeker een optie voor de toekomst in het bedrijfsleven!


Neuroloog Erik Matser: Topsporttalent is aangeboren!


Neuroloog Erik Matser is een autoriteit op het gebied van topsport. Zo heeft hij o.a. gewerkt bij Chelsea. Hij kwam met een voor mij verassende en prikkelende stelling dat echt toptalent in de sport is aangeboren in de hersenfuncties en dat dus  de theorie van 10.000 uur oefenen niet van toepassing is om een topper te worden!!

 Toppers als Johan Cruijff, Arjen Robben, Roger Federer en Mike Tyson hebben aantoonbare afwijkende hersenfuncties in het voorste deel van de hersenen. Dit is door  Erik onderzocht.

Dominantie, inzicht, snelheid van denken, wedstrijd lezen, multitasken en out of the box denken zijn aangeboren. Dit geldt ook voor toptalent in bijvoorbeeld muziek en kan op andere disciplines worden toegepast. Erik beweert dat er nog baanbrekend onderzoek kan worden gedaan om talent op te sporen, juist omdat toptalent is aangeboren.


 Er kunnen dus allerlei toptalenten rondlopen, die nog niet ontdekt zijn, simpelweg omdat ze niet in de omstandigheden zijn geweest om tot bloei te komen.


Zie het filmpje (Erik bij Pauw en Witteman) op de website van Erik Matser:


http://www.neuro-psychologie.nl/pauw-witteman.php


Tot slot: wat heeft JA! Interim -Joost van Beek zelf geleerd van topsport?


De aanleiding om het congres over talentontwikkeling op Papendal bij te wonen is voor mij het boek het waarom van succes geweest. Zie www.hetwaaromvansucces.nl.  In dit boek staat de volgende quote van Marco Hoogerland:


“We hebben wel eens een reorganisatie bij een bank begeleid. De mensen die weg moesten, kregen anderhalf jaarsalaris mee. Een aantal mensen ervaarde dat als een bedreiging en had het daar moeilijk mee. Terwijl je ook kunt zeggen: in die anderhalf jaar ga ik eens lekker een leuke baan zoeken. En ondertussen kan in financieel mooi vooruit. Zet daar eens een topsporter tegenover die net een sponsor heeft gevonden en op die manier 5000 euro kan bijtellen. Met dat bedrag moet hij de OS van 2012 zien te halen. Zo iemand is daar immens blij mee. Die zegt, wow ik kan op hoogtestage, of een extra trainingsperiode inlassen. Die ziet meteen kansen. Dat is het grote verschil. Dus wat kan het bedrijfsleven leren van topsport? Drie dingen: meer passie, investeren in jezelf en uitgaan van kansen in plaats van bedreigingen.”


Mede door deze passage ben ik geïnspireerd om te gaan denken in kansen , en met passie mijn eigen bedrijf te gaan beginnen. Waarin weer ruimte is om in mezelf te investeren.

Ga terug naar de vorige pagina

Consultant bij Office Topper

Tijdens deze bijzondere periode met start vlak voor Corona pandemie hebben Officetopper en ik in het bijzonder, gebruik mogen maken van de expertise van Joost. In deze hectische tijden was het erg fijn om Joost als klankbord te kunnen raadplegen en te sparren over de vraagstukken die in deze uitdagende tijd op ons pad kwamen. Erik Broeders Directeur Office Topper    ...