"Ik ben gespecialiseerd in veelzijdigheid"

Columns

27/12/2010

Wat kan het bedrijfleven leren van talentontwikkeling in topsport (deel 2)

Vorige keer ben ik ingegaan op de presentaties over de ontwikkeling van voetbaljeugd bij psv en over samenwerking in het nationale vrouwen waterpoloteam. Hiervan kan geleerd worden:

  • Het positieve dient bij coachen te worden benadrukt.
  • Tekortkomingen zoveel mogelijk negeren, mits ze geen belemmering vormen.
  • Coaching is maatwerk (veel vragen stellen, mensen zelf een oplossing laten bedenken).
  • Het is belangrijk verschillen tussen karakters te respecteren.
  • Stel een team samen dat bij elkaar past.
  • In vakopleidingen en bij het stellen van doelen meer aandacht besteden aan gedrag.


Mentorschap in topsport: SPORTTOP.

Jochem Uytdehaage is de initiatiefnemer van SPORTTOP:  www.sporttop.nl . Sporttop houdt in dat grote talenten een ervaren mentor krijgen. Er is altijd sprake van kruisbestuiving tussen disciplines, bijvoorbeeld Nederlands kampioen verspringen bij de jeugd Carola van Wagtendonk heeft ex-top volleyballer Ron Zwerver als mentor. De gedachte achter de kruisbestuiving is dat de mentor juist tips geeft over gedrag en valkuilen in  topsport in het algemeen, en niet op de stoel van de coach zal gaan zitten.


De kruisbestuiving lijkt me een goede optie voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld een ervaren logistieke manager coacht een junior financieel specialist. Juist dan kan dus over de valkuilen van het politieke spel, gedrag etcetera worden geleerd en ben je minder geneigd over vakinhoud te praten. En voelt de leidinggevende van de coachee zich niet bedreigd.



Welke factoren zijn belangrijk voor succes in topsport.

Marco Hoogerland , mental coach, (zie www.talentenacademie.nl) geeft aan dat drie factoren het meest leidend zijn voor succes in topsport:

1)      Stellen van doelen.

2)      Geloof in eigen kunnen.

3)      Erkenning.

De overgang naar het bedrijfsleven kan voor een topsporter lastig zijn. Bijvoorbeeld Mark Huizinga en Jochem Uytdehaage hebben dit ondervonden. Topsporters zijn erg doelgericht en gaan voor het beste. In het bedrijfsleven is dit gemiddeld genomen niet zo. Dit kan betekenen dat een topsporter zijn verwachtingen moet bijstellen. En dat de afdeling personeelzaken vaak terughoudend is bij het aannemen van ex topsporters.


Maar het bedrijfsleven kan juist leren van de doelgerichtheid van een sporter. Een ervaren ex-topsporter zou een goede mentor kunnen zijn van een ambitieus talent in het bedrijfsleven!


Er werd ook aangegeven dat sporters door hun doelgerichtheid goed passen in een projectorganisatie. Wat ik daaraan wil toevoegen is dat sporters over het algemeen veel meer zelfredzaam zijn dan mensen in het bedrijfsleven. Er zijn geen excuses, de sporter wint of verliest, en neemt zelf de verantwoordelijkheid (de foute wissel van Kramer daargelaten dan..).  In het bedrijfsleven heerst veel meer een ja-maar cultuur. De omstandigheden zijn slecht of een ander krijgt de schuld. Het lijkt me dan ook geen toeval dat Mark Huizinga en Jochem Uytdehaage voor zichzelf zijn begonnen!

Ga terug naar de vorige pagina

Consultant bij Office Topper

Tijdens deze bijzondere periode met start vlak voor Corona pandemie hebben Officetopper en ik in het bijzonder, gebruik mogen maken van de expertise van Joost. In deze hectische tijden was het erg fijn om Joost als klankbord te kunnen raadplegen en te sparren over de vraagstukken die in deze uitdagende tijd op ons pad kwamen. Erik Broeders Directeur Office Topper    ...