"Ik ben gespecialiseerd in veelzijdigheid"

Columns

25/17/2017

Zie jij de bomen en het bos?

 

Gezocht: Financial. Minimaal 10 jaar bankervaring. Geel/blauw gedragsprofiel. Nederlandse nationaliteit.  Niet ouder dan 35. Bij voorkeur geen millenial.

 

Met bovenstaand (verzonnen) functieprofiel als metafoor, wil ik je meenemen naar de wijze waarop wij mensen geneigd zijn te denken. We plaatsen een persoon graag in hokjes. Regelmatig lees je over blogs over “millenials” (zijn dit ook gewoon mensen trouwens?)  en wat zij belangrijk vinden in werk en wat hun valkuilen zijn. Ze zullen wel botsen met de generatie X die er hele andere waarden op nahoudt!

 

Het DISC kleurenprofiel biedt ook structuur om voorkeursgedrag/patronen van iemand te kennen. De financial die gezocht wordt voor die grote bank moet toch wel een blauw DISC profiel hebben gezien het belang van nauwkeurige rapportages en procedures. En in die zakelijke, masculiene omgeving is het ook wel handig als de kandidaat geel als andere kleurprofiel heeft!

 

Ook ik heb de afgelopen jaren gedrag van anderen in mijn hoofd afgedaan met hokjes denken. Zo van “oh ja natuurlijk wil hij alle details, die is extreem blauw” of:  “die wil veel te snel, die is van een andere generatie”.

 

En als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

 

Dat kan dan betekenen dat je nooit echt contact maakt met de ander. Dat hele mooie eigenschappen van iemand niet zichtbaar worden. Dat er hele andere redenen zijn voor een bepaalde houding en gedrag waarvan je nooit zult weten.  

 

Dat je wel de bomen ziet maar niet het bos.

 

Ik wil iedereen uitnodigen oprecht interesse te tonen in de ander en zijn/haar drijfveren. Met een open blik echt te kijken en te luisteren. Nieuwsgierig te zijn naar de ander.

 

Je te laten verrassen.

Ga terug naar de vorige pagina

Coach traject (Anna Dankers,...

It`s a great experience to have someone looking out for your best interests and guiding you in the right direction. I had several meetings with Joost and he helped me to identify and improve my skills.This was enormously useful in my future career and professional development. I felt he fully understands my needs. His coaching style is very calming and supportive. Joost is...