"Je kunt pas een ander coachen als je jezelf kunt coachen"

Columns

15/45/2015

LEAN en de Talentafdeling!

Bij meerdere opdrachtgevers heb ik kennisgemaakt met de LEAN methode. Belangrijk in dit gedachtengoed is “continuous improvement” , stilstand is achteruitgang,  je bent nooit klaar met verbeteren, het wordt nooit perfect. Heel waardevol, maar een groot deel is gericht op het oplossen en voorkomen van “issues”. Eigenlijk dus ook op de onvolmaaktheid van mensen, processen en systemen.

Wat een onmisbare aanvulling is op LEAN is het benutten van mensen op hun sterke punten. Marc Lammers gaf het al aan een 4 zal nooit meer dan een 6 worden, maar als je van een 7 een 9 kunt maken, kun je het verschil maken. Bovendien herkent het brein het woordje niet, niet, dus als je focust op wat er niet goed gaat, komt de roze olifant om de hoek kijken.

Wat veel dieper gaat dan sterke punten, is Talent. Iedereen heeft een Uniek Talent. Dit is niet bijvoorbeeld ik kan een mooi rapport maken, maar meer je unieke, eigen manier van doen. Mijn talent is Verder Brengen. Dit staat prominent in mijn linked in profiel en cv en ik ben er trots op. Ik wil graag anderen helpen, en dit kan in mijn werk als interim manager (verbeteren van een rapport, proces) als coach (feedback geven) maar ook als vader , partner, vriend of teamgenoot. Telkens als ik mijn profiel teruglees, voel ik dat het klopt.

Hierin ben ik geïnspireerd door Kees Gabriëls van Het Talentbedrijf. Ik heb Kees een financials meet financials avond meegemaakt waarin hij voor 10 financials het Unieke Talent benoemde. En vrijwel elke keer was het een aha erlebnis voor de ontvanger.

Mijn eigen missie is elke dag iets meer van mijn Talent te benutten dan de dag ervoor, en ik ben goed op weg. Open staan voor, feedback vragen, kwetsbaar opstellen en coaching helpen mij daarbij, ik kan het niet alleen!

Wat is jouw unieke talent eigenlijk?

Ik daag iedereen die hierop geen direct antwoord weet en zich door deze vraag aangesproken voelt, op zoek te gaan naar jouw unieke talent. En ermee aan de slag te gaan. Als je teamleider of manager bent, kun je ook anderen hierin stimuleren en wordt jouw afdeling een Talentafdeling?!

Als je geen aansturende rol hebt, wacht dan niet af tot jouw leidinggevende “iets met talentmanagement gaat doen” maar neem het heft in eigen handen, het zal je leven verrijken!

Ga terug naar de vorige pagina

Interim: Hanco Sinke,...

Joost proved himself to be an all round controller, with his experience and background he is able to embed control activities and provide added value to the organization in a short timeframe. In addition Joost showed he has affinity for managing and coaching people.Hanco Sinke Senior Manager Financial Control Operations at ASML managed Joost at ASML...